فهرست مطالب

پرستاری دیابت - سال سوم شماره 1 (بهار 1394)

فصلنامه پرستاری دیابت
سال سوم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • قاسمعلی خوشنود، ناصر شیرکوند، جمال عاشوری *، زهرا عرب سالاری صفحات 8-18
    مقدمه و هدف
    دیابت نوع دو یکی از شایع ترین بیماری های مزمن است که محدودیت های زیادی ایجاد می کند. از این رو در سال های اخیر ارتقاء شادکامی و سلامت روان این بیماران مورد توجه درمانگران قرار گرفته است. طرحواره درمانی به عنوان یکی از روش های رایج در ارتقاء شادکامی و سلامت روان شناخته شده است لذا این پژوهش با هدف بررسی تاثیر طرحواره درمانی در بهبود شادکامی و سلامت روان بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر ورامین انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری این پژوهش همه بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی شهر ورامین در سال 1393 بودند. از میان آنان 40 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه (هر گروه 20 نفر) شامل گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 70 دقیقه ای با روش طرحواره درمانی آموزش دیدند و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفتند. گروه ها پرسشنامه شادکامی آکسفورد (OHQ) و پرسشنامه سلامت روان (MHQ) را به عنوان پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 به روش کوواریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میان گروه طرحواره درمانی و گروه کنترل تفاوت معناداری وجود داشت. به عبارت دیگر طرحواره درمانی باعث افزایش معنادار شادکامی و سلامت روانی شده بود (P<0/05).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد روش طرحواره درمانی توانست شادکامی و سلامت روانی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو را افزایش دهد. بنابراین درمانگران می توانند برای بهبود شادکامی و سلامت روان این بیماران از این روش استفاده کنند.
    کلیدواژگان: درمان، طرحواره درمانی، شادکامی، سلامت روانی، دیابت نوع دو
  • سکینه گرایلو، زهره کریمیان کاکلکی *، فرانک صفدری، بهاره متقی، محمد علی مروتی شریف آباد، انسیه شریفی، محبوبه برهانی صفحات 19-28
    مقدمه و هدف
    دیابت بارداری شایع ترین عارضه طبی در حاملگی است که برای اولین بار در دوران بارداری شروع یا تشخیص داده می شود و سبب عوارض حاد و مزمن در مادر و نوزاد می شود. در نظام سلامت ایران انتقال پیام های بهداشتی به خانواده ها، از طریق رابطین بهداشتی اجرا می شود. لذا آگاهی رابطین بهداشتی با توجه به نقش اساسی آنان در گسترش آموزش بهداشت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر آموزش برآگاهی و نگرش رابطین بهداشتی نسبت به دیابت بارداری شهرستان مینودشت در سال1392بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که جامعه پژوهش آن را کلیه رابطین بهداشتی مراکز بهداشتی درمانی شهرستان مینودشت تشکیل دادند که تعداد 61 رابط دارای فعالیت مستمر و مایل به شرکت در مطالعه، به روش سرشماری در پژوهش شرکت داده شدند و به طور تصادفی در دو گروه مورد(26 نفر)و شاهد(35 نفر)قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن با روش اعتبار محتوا و پاپایی آن از طریق آزمون آلفای کرونباخ (88/ 0= α) تایید شد. در گروه مورد جهت آموزش از روش نمایش فیلم استفاده شد و گروه شاهد هیچ گونه آموزشی را دریافت نکردند. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS18 و آزمون های آماری ویلکاکسون، تی تست، من ویتنی، آزمون همبستگی پیرسون در سطح معنی داری p<0.05 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    مقایسه میانگین نمرات آگاهی و نگرش قبل و بعد از مداخله در گروه مورد نشان داد که آگاهی و نگرش گروه مورد بعد از مداخله به صورت معنی داری افزایش یافته است(P<0/05)ولی در گروه شاهد تغییر معنی داری مشاهده نشد(P<0/05). نتایج حاصل از مقایسه دو گروه مورد و شاهد قبل و بعد از مداخله نیز حاکی از افزایش معنی دار میانگین نمره آگاهی و نگرش بعد از آموزش در گروه مورد نسبت به گروه شاهد بود(P<0/05).
    بحث و نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه آموزش رابطین بهداشتی باعث افزایش سطح آگاهی و بهبود نوع نگرش آنان نسبت به دیابت بارداری گردید. با توجه به ضرورت آگاهی رابطین در خصوص دیابت بارداری و انتقال اطلاعات به زنان باردار از سوی آنان پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی به صورت مداوم برای آنان در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، دیابت بارداری، رابطین بهداشتی
  • مریم معین، محمد آقاجانی، ندا میرباقر آجرپز* صفحات 29-41
    مقدمه و هدف
    افراد دیابتی از نظر کیفیت زندگی در سطح مطلوبی نیستند. مطالعات نشان داده اند استفاده از فرایند توانمندسازی در بیماران دیابتی برای مواجهه با بیماری شان کمک کننده خواهد بود و لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر برنامه توانمندسازی بر کیفیت زندگی در بیماران دیابتی نوع دو در مرکز دیابت کاشان در سال 1393 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در کارآزمایی بالینی حاضر، 100 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع دو که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، انتخاب، و بصورت تصادفی بلوکی به دو گروه کنترل و آزمون تقسیم شدند. مداخله به صورت برگزاری جلسات آموزشی بود که هر هفته دوبار به مدت 4 هفته برگزار شد. قبل و دو ماه پس از پایان مداخله، پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران دیابتی توسط دو گروه (آزمون و کنترل) تکمیل شد. اطلاعات حاصل با نرم افزار Spss16 با استفاده از آزمون های آماری من ویتنی یو، کای اسکوئر، fisher Exact test و آزمون تی، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد دو گروه از لحاظ متغیرهای دموگرافیک تفاوت آماری معنی داری نداشتند (P<0/05). آزمون تی زوجی نشان داد میانگین نمره کیفیت زندگی قبل و بعد از مداخله در هر گروه (آزمون و کنترل) تفاوت معنی داری داشت (0001/ 0 ≥ P). همچنین آزمون آماری تی مستقل نشان داد تفاوت آماری معنی داری بین میانگین نمره دو گروه پس از مداخله وجود داشت (003/ 0 ≥ P).
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، اجرای برنامه توانمندسازی در بیماران دیابتی، بر کیفیت زندگی آنان تاثیر مثبت و معنی داری داشت، لذا پیشنهاد می شود برنامه توانمند سازی در روند درمان بیماران دیابتی مورد توجه ویژه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، دیابت، کیفیت زندگی
  • نفیسه حکمتی پور، نورالله طاهری، حمید حجتی *، شهره ربیعی صفحات 42-50
    مقدمه و هدف
    مراقبت از دیابت در سالمندان به علت مشکلات عدیده ای مانند بیماری های زمینه ای یا ناتوانی جسمی امری مشکل است. مهمترین مسائلی که در تامین نیازهای جسمی و روانی سالمندان تاثیر بسزایی دارد، چگونگی مراقبت از آن ها است. حمایت اجتماعی برای افراد منابع روان شناختی و محسوسی را فراهم می کند تا بتوانند با شرایط استرس زای زندگی و مشکلات روزانه کنار بیایند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط حمایت اجتماعی با کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به بیماری دیابت انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی همبستگی، کلیه سالمندان ساکن در سرای سالمندان شهرستان های خرمشهر و اهواز (73 سالمند زن) که دارای ملاک های ورود به مطالعه بودند، به روش سرشماری انتخاب و در مطالعه شرکت نمودند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش مشتمل بر دو پرسشنامه ویژگی های دموگرافیک، پرسشنامه SF-36 و پرسشنامه استاندارد شده حمایت اجتماعی بیماری دیابت (DDSQ- family) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ویرایش13 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    آزمون رگرسیون خطی بین حمایت اجتماعی با ابعاد کیفیت زندگی در بعد سلامت عمومی (008/ 0 =p) و بعد روانی (001/ 0> P) ارتباط معنی داری را نشان داد ولی در بعد جسمی و اجتماعی (49/ 0 =P) ارتباط معنی داری را نشان نداد.
    بحث و نتیجه گیری
    کیفیت زندگی ساکنین سرای سالمندان به طور کلی نسبت به سالمندان جامعه از وضعیت نامطلوبتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، حمایت اجتماعی، سالمندان
  • سید اسماعیل موسوی *، طاهر علیزاده چهار برج، محمدرضا شیخ، مریم یاوری کرمانی صفحات 51-58
    مقدمه و هدف
    اختلالات روانی، اختلالات شایعی می باشند که این اختلالات باعث کاهش عملکرد اجتماعی افراد می شوند. بعضی گروه های خاص مانند بیماران دیابتی نسبت به ابتلای به این اختلالات آسیب پذیرتر می باشند لذا پژوهش حاضر باهدف بررسی فراوانی علائم اختلال روانی در بیماران دیابتی انجام شد.
    مواد و روش ها
    بدین منظور از میان جامعه آماری بیماران دیابتی، تعداد 100 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت مقایسه با افراد دیابتی، یک نمونه 100 نفری نیز از افراد غیر دیابتی انتخاب شدند که ازلحاظ سن، سطح تحصیلات و وضعیت اجتماعی و اقتصادی همتاسازی شدند. دو گروه به وسیله آزمون90 SCL- موردسنجش قرار گرفتند. آزمون90 SCL- دارای 90 ماده است و برای ارزشیابی علائم روان پزشکی مورداستفاده قرار می گیرد. نقطه برش این آزمون در ایران 4/0 گزارش شده است.
    یافته ها
    با توجه به مبانی نظری، نتایج حاصل از این پژوهش نشان دادند که فراوانی علائم اختلالات روانی در بیماران دیابتی نسبت به غیر دیابتی ها بیشتر است. نمره مقیاس ها در افراد دیابتی بیشتر از افراد غیر دیابتی بود. بیشترین و کمترین نمره ها در افراد دیابتی به ترتیب مقیاس های اضطراب (78/0 ± 66/2) و روان پریشی (67/0 ± 99/0) بود.
    بحث و نتیجه گیری
    میزان بالای علائم اختلال روانی در بیماران دیابتی نشان دهنده آسیب پذیری بیشتر آنان است و ارزیابی منظم و ارجاع به موقع برای درمان می تواند باعث افزایش سطح بهداشت روانی و انجام مداخلات و سیاست گذاری های مناسب برای آنان گردد.
    کلیدواژگان: اختلالات روانی، دیابت، آزمون SCL، 90
  • مریم شمالی *، سکینه محمدی، شقایق ایروانلو صفحات 59-68
    مقدمه و هدف
    دیابت شایع ترین بیماری مزمن متابولیک و یکی از چالش های بزرگ سلامتی در قرن بیست و یکم است. اختلال متابولیکی ناشی از دیابت شیرین سبب بروز تغییرات پاتولوژیک ثانویه ای در اندام های متعدد بدن می شود که مشکلات فراوانی را برای فرد مبتلا به دیابت و سیستم بهداشتی جامعه به همراه می آورد. پرستاران به عنوان بزرگترین گروه درمانی باید آگاهی مطلوبی ازدیابت داشته باشند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی تعداد 267 پرستار از بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زنجان به روش نمونه گیری طبقه ای مورد مطالعه قرار گرفتند، میزان آگاهی پرستاران با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر ساخته در سه سطح (ضعیف - متوسط - خوب) مورد سنجش قرار گرفت. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش16و با استفاده ازآزمون های آماری (تی تست، آنوا، کای دو) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که 1/ 4 درصد پرستاران از میزان آگاهی ضعیف،9/ 86 درصد پرستاران از میزان آگاهی متوسط و 9 درصد از پرستاران در مورد دیابت آگاهی خوب داشته اند. بیشترین سوالی که پاسخ درست داده شد (6/ 84درصد) در مورد تغذیه در دیابت و کمترین آگاهی در زمینه تزریق انسولین بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به ماهیت مزمن دیابت و اهمیت آن از دیدگاه بالینی و پرستاری، نتایج پژوهش نشان داد اکثریت پرستاران از میزان آگاهی متوسطی برخوردارند، لذا آگاهی کادر درمانی مراکز بهداشتی به ویژه پرستاران بایستی افزایش یابد. و برگزاری دوره های آموزش مداوم، یکی از روش های مناسب برای رسیدن به این هدف می باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی، پرستار، دیابت
  • فاطمه باماری، علی منصوری *، مهدیه پودینه مقدم، تابنده هرمزی، محمود روحی سعدآباد صفحات 69-75
    مقدمه و هدف
    عوارض و مشکلات ناشی از دیابت تاثیر زیادی را بر کیفیت زندگی فرد و خانواده گذاشته و هزینه زیادی را بر فرد و اقتصاد جامعه تحمیل می کند. به دنبال ابتلای افراد به بیماری های مزمن، روابط زناشویی متاثر می گردد، از این رو ابتلای به بیماری دیابت نیز احتمالا روابط خانوادگی مبتلایان را تحت تاثیر قرار خواهد داد. لذا این پژوهش با هدف مروری بر مشکلات خانواده در بیماران دیابتی نوع دو انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با جستجو به صورت مروری در متون موجود در پایگاه های اطلاعاتی Pub med، Google Scholar، SID، Iran Medex با کلید واژه های diabetes patients و family Problems مربوط به سالهای 1992 تا 2014 انجام گردید. 40 مقاله در این رابطه مورد بررسی قرار گرفت که تنها 22 مقاله بیشترین ارتباط را با مطالعه داشت.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان داد که مورد حمایت قرار گرفتن بیمار دیابتی توسط خانواده در کنترل بیماری موثر است و همچنین بیمار را در پذیرش عواقب بیماری خود یاری می رساند. این امر می تواند بر شرایط خانوادگی بیماران مبتلا موثر باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد ابتلای به دیابت علت اصلی رضایتمندی خانوادگی کمتر در زوجین مبتلا به این بیماری می باشد و نقش خانواده به عنوان حامی در کنترل دیابت بسیار مهم است.
    کلیدواژگان: دیابت، خانواده، مشکلات
|
  • Gh Khoshnood, N. Shirkavand, J. Ashoori*, Z. Arab Salari Pages 8-18
    Introduction
    Type 2 diabetes is a common disease، which leads to several complications. Recently، promotion of mental health and happiness in type 2 diabetic patients has captured the attention of many therapists. Schema therapy is a popular method used for the promotion of mental health and happiness in different patients. This study aimed to investigate the effects of schema therapy on the enhancement of happiness and mental health in patients with type 2 diabetes referring to the health care center of Varamin city، Iran.
    Methodology
    This quasi-experimental study was performed with a pretest-posttest design. Study population consisted of all the patients with type 2 diabetes referring to the health care center of Varamin city، Iran in 2014. In total، 40 patients were selected using simple random sampling and divided into two groups of experimental and control (20 subjects in each). Subjects of the experimental group received 10 sessions of schema therapy education (each session 70 minutes)، while the control subjects remained in the waiting list. Both study groups completed the Oxford Happiness Questionnaire (OHQ) and Mental Health Questionnaire (MHQ) as the pretest and post-test، respectively. Data analysis was performed using SPSS V. 19 and multivariate analysis of covariance (MONCOVA).
    Results
    In this study، a significant difference was observed between the two study groups، and schema therapy was found to increase the level of happiness and mental health significantly (P<0. 05).
    Conclusion
    According to the results of this study، schema therapy could be effective in the promotion of happiness and mental health among patients with type 2 diabetes. Therefore، it is recommended that therapists consider this method in the treatment procedure of diabetic patients.
    Keywords: Therapy_Schema Therapy_Happiness_Mental Health_Type 2 Diabetes
  • S. Gerayloo, Z. Karimian Kakolaki *, F. Safdari, B. Motaghi, M.A. Morowati Sharifabad, E. Sharifi, M. Borhani Pages 19-28
    Introduction
    Gestational diabetes is the most common complication during pregnancy, which could cause acute and chronic disorders in the mother and infant. In the Health System Reform Plan in Iran, health coordinators are responsible for the provision of public health education. Therefore, these coordinators should attain adequate knowledge and awareness of different health aspects. This study aimed to evaluate the effects of health education on the knowledge and attitude of health coordinators towards gestational diabetes in Minoodasht city, Iran.
    Methodology
    This quasi-experimental study was conducted on all the health coordinators engaged in medical centers of Minoodasht city (N=61) willing to participate in the study. Subjects were selected by census sampling and randomly divided into two groups of experimental (N=26) and control (N=35). Data collection was performed using questionnaires, and validity and reliability of the questionnaire was determined using content validity and Cronbach's alpha (α=0.88), respectively. In the experimental group, educational films were used, while the control group received no training. Data analysis was performed in SPSS V.18., using Wilcoxon test, T-test, Mann-Whitney U test and Pearson’s correlation coefficient, and P<0.05 was considered as significant.
    Results
    In this study, comparison of the mean scores of knowledge and attitude before and after the intervention was indicative of a significant increase in these parameters among the subjects of the experimental group (P<0.05). However, no significant changes were observed in the control group (P>0.05). In addition, comparison of the mean scores of knowledge and attitude between the experimental and control groups was indicative of a more significant increase in these two variables among the subjects of the experimental group (P<0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study, health education could effectively increase the level of knowledge and improve the attitude of health coordinators toward gestational diabetes. Considering the key role of health coordinators in raising the awareness of pregnant women about gestational diabetes, it is recommended that educational programs in this regard be carried out on a regular basis.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Gestational Diabetes, Health Coordinators
  • M. Moein, M. Aghajani, N. Mirbagher Ajorpaz* Pages 29-41
    Introduction
    Quality of life is normally at a low level among diabetic patients, and several studies have confirmed the positive effects of the empowerment program on this parameter among these patients. This study aimed to evaluate the effects of the empowerment program on quality of life in patients with type 2 diabetes admitted at Kashan Diabetes Center in 2014.
    Methodology
    This clinical trial was conducted on 100 patients with type 2 diabetes. Patients who met the inclusion criteria were selected and divided into two groups of control and intervention using a randomized block design. Intervention was performed through educational sessions held twice a week for 4 weeks. In addition, Diabetes Quality of Life questionnaire was completed by the subjects of both groups before and two months after the intervention. Data analysis was performed using SPSS V.16 and statistical tests, including Mann-Whitney U, Chi-square, Fisher’s exact and T-test.
    Results
    In this study, no statistically significant difference was observed between the study groups in demographic variables (P<0.05). However, results of paired t-test indicated a statistically significant difference in the mean score of quality of life before and after the intervention in each group (P≤0.0001). Moreover, independent t-test revealed a statistically significant difference in the mean scores of quality of life between the two groups after the intervention (P≤0.003).
    Conclusion
    According to the results of this study, the empowerment program had a significantly positive effect on the quality of life among diabetic patients. Therefore, it is recommended that this program be considered in the treatment procedure of patients with type 2 diabetes.
    Keywords: Empowerment, Diabetes, Quality of Life
  • N. Hekmati Pour, N. Taheri, H. Hojjati *, Sh Rabiee Pages 42-50
    Introduction
    Provision of care for elderly patients with diabetes could be difficult due to the complications of this disease, such as underlying medical conditions or general disability. Appropriate care for elderly diabetic patients could significantly affect their physical and mental health. Psychological and social support for these patients could help them manage and control stressful situations and concerns of daily life. This study aimed to determine the relationship between social support and quality of life in elderly patients with diabetes.
    Methodology
    This descriptive correlational study was conducted on all the elderly residents of the nursing homes in Khorramshahr and Ahwaz cities (73 female patients), Iran. All the subjects met the inclusion criteria and were selected by census sampling. Data collection was performed using demographic questionnaires, SF-36 questionnaire and Diabetes Social Support Questionnaire Family-Version (DSSQ- Family). Data analysis was performed using SPSS V.13.
    Results
    According to linear regression results, there was a significant correlation between social support and different aspects associated with quality of life, including general health (P=0.008) and psychological health (P<0.001). However, no significant correlation was observed between social support and physical or social health of the patients (P=0.49).
    Conclusion
    According to the results of this study, quality of life was significantly lower among the elderly residents of nursing homes compared to other individuals. Therefore, it is recommended that nursing homes attempt to enhance this parameter among the elderly by upgrading their facilities, establishing a friendly environment and encouraging family members to pay regular visits to the residents.
    Keywords: Social Support, Quality of Life, Elderly
  • E. Mousavi *, T. Alizadeh Chahar, Borj, M.R. Sheikh, M. Yavari Kermani Pages 51-58
    Introduction
    Psychiatric disorders are common among different groups of patients and could have adverse effects on their social functioning. Specific populations, such as diabetic patients, are known to be more vulnerable to psychiatric disorders. This study aimed to investigate the prevalence of psychiatric symptoms among diabetic patients.
    Methodology
    In this study, 100 diabetic patients were selected using convenience sampling. For comparison, a population consisting of 100 non-diabetic patients was selected, and samples were matched in terms of age, education status and socio-economic status. The two groups were evaluated using the Symptom Checklist-90-Revised (SCL-90-R), consisting of 90 items for the diagnostic assessment of psychiatric disorders. In the Iranian population, cut-off point of SCL-90-R has been reported to be 0.4.
    Results
    According to the theoretical observations of this study, psychiatric symptoms are more prevalent among diabetic patients compared to non-diabetic ones. In addition, scores of different psychiatric scales were higher in diabetic patients, with the highest and lowest scores belonging to anxiety (2.66±0.88) and psychosis (0.99±0.67), respectively.
    Conclusion
    According to the results of this study, high frequency of psychiatric symptoms in diabetic patients is indicative of the vulnerability of these individuals to mental disorders. Therefore, it is recommended that regular assessments and timely referrals for treatment be performed in order to implement accurate mental health interventions for these patients.
    Keywords: Psychiatric Disorder, Diabetes, SCL, 90, R
  • M. Shomali *, S. Mohamadi, Sh Ervanloo Pages 59-68
    Introduction
    Diabetes, being the most common chronic metabolic disease, is one of the greatest challenges of the twenty fist century. Metabolic disorders of diabetes mellitus cause pathological disorders in numerous organs which can bring about various problems for diabetic patients and community’s health system. Nurses, as the largest diabetes treatment group should have comprehensible knowledge of diabetes.
    Methodology
    In this cross-sectional study, 267 hospital nurses, working in hospitals affiliated to Zanjan University of Medical Sciences, were selected through stratified random sampling. Using a self-regulated questionnaire, the nurses’ knowledge was evaluated and classified into three levels, i.e., low, moderate and good. SPSS, version 16 was used for performing t-test, one-way ANOVA and chi-square on the obtained data.
    Results
    The obtained results showed that 4.1%, 86.9% and 9% of nurses had low, moderate and good knowledge about diabetes, respectively. The level of knowledge was not correlated with gender, marital status and position of the nurses.
    Conclusion
    The results demonstrated that the majority of nurses had a moderate amount of knowledge. Therefore, to promote awareness of medical staff, holding continuous training courses seems to be necessary.
    Keywords: Diabetes, Knowledge, Nurse
  • F. Bamari, A. Mansuri *, M. Poodineh Moghadam, T. Hormozi, M. Rohi Saadabad Pages 69-75
    Introduction
    Complications resulting from diabetes have a large impact on patients’ quality of life and their families and impose significant costs on both the patients and social economy. Marital relationship is affected by chronic diseases. Therefore, affliction with diabetes may also affect family relationships. In this study, we aimed to review the family problems of patients with type II diabetes.
    Materials And Methods
    Scientific databases including PubMed, Google Scholar, SID and Iran Medex were searched in order to identify articles published during 1992-2014, using the following keywords: “diabetes patients” and “family problems”. Finally, 40 articles were examined, among which only 22 articles were considered relevant to the purpose of the present study.
    Results
    According to the results of this study, family support is effective in controlling the disease in diabetic patients. Also, it helps patients accept the consequences of their condition. This can have positive impacts on family conditions of diabetic patients.
    Conclusion
    According to the findings, diabetes is the main cause of reduced family satisfaction in affected couples. In total, family plays an important supporting role in determining the quality of life in these patients.
    Keywords: abetes, Family, Problem